Vakantiebrief

Geachte vakantiegangers,1309215485-0 

Als u dit jaar op vakantie naar het buitenland gaat met uw trouwe viervoeter, zijn er een aantal regels waar u rekening mee dient te houden.

Voor alle landen binnen de Europese Unie en Zwitserland gelden de volgende regels:

  • De dieren moeten in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort.
  • De dieren moeten geïdentificeerd zijn met een microtransponder (chip)..
  • De dieren moeten minimaal 21 dagen voor vertrek en vervolgens binnen het vaccinatieschema gevaccineerd zijn kat-vakantie-1-660x330tegen rabiës (hondsdolheid).

Tip: Controleer op internet of het gekoppelde telefoonnummer nog klopt: www.chipnummer.nl

Parasieten buiten Nederland:

Daarbij adviseren wij voor honden die mee gaan naar warme gebieden (o.a.Frankrijk, Spanje, Italie, rond de Middellandse zee, maar ook bijvoorbeeld Tsjechië en Oostenrijk en Zwitserland) extra bescherming te bieden tegen tekenziekte(lyme), hartwormen en zandvliegen(slaapziekte). De schade die uw dier kan oplopen van deze parasieten is aanzienlijk, terwijl het voorkomen ervan vrij eenvoudig is.

Het is ons advies om een Frontec® pipet toe te dienen. Deze dient u 1 week voor vertrek op de huid te druppelen. Dit pipet biedt 1 maand bescherming tegen vlooien/teken/zandvliegen/muggen.

Wij adviseren de ontwormingstablet Milbemax®  3 weken na vertek toe te dienen, en elke maand te herhalen tot een maand na terugkomst. Daarna is ons advies om 4x per jaar preventief te behandelen voor wormen.

LET OP! Sommige landen stellen nog specifieke eisen. Raadpleeg ruim voor vertrek de eisen van het betreffende land. U kunt daarvoor terecht op: www.ambassade.pagina..nl of op www.licg.nl

Wij wensen u een fijne vakantie!

Team Dierenkliniek Kusters

_________________________________________________________________________

TEKEN
Teken zijn spinachtige beestjes die zich vanuit de struiken op uw hond of op uzelf laten vallen. Ze hechten zich vast en zich voeden met het bloed van hun prooi. De tekenbeten zelf kunnen abcessen of ontstekingen veroorzaken maar daarnaast zijn teken ook overbrengers van een aantal gevaarlijke ziekten (oa. Ehrlichiose, Babesiose en Lyme) via het bloed.
De teken die in Nederland voorkomen waren relatief ongevaarlijk voor mens en hond maar door de stijgende temperatuur en het toenemende vakantieverkeer worden nu ook schadelijker soorten in Nederland aangetroffen. Het blijft dus zaak om uw huisdier het hele jaar door voldoende te beschermen.

Ondanks het feit dat u een product tegen teken gebruikt, is ons advies is om uw hond na elke wandeling te controleren op teken. Wanneer u een teek gevonden hebt, kunt u deze met een speciale tekentang verwijderen. Het kan soms enkele dagen duren voordat de ziekteverwekkers vanuit de teek in de bloedsomloop van uw hond terecht komen dus hoe sneller u de teek kunt verwijderen, hoe beter.

LEISHMANIOSE
In de mediterrane landen komt de ziekte Leishmaniose voor. Dit is een ernstige, in veel gevallen dodelijke ziekte bij honden. De ziekte wordt overgebracht door een beet van de kleine zandvlieg (actief na zonsondergang tot zonsopgang) die microscopisch kleine parasietjes overbrengt in de huid van de hond. Deze parasieten verspreiden vervolgens naar de organen van de hond waar ze allerlei problemen kunnen veroorzaken van haaruitval tot ernstiger problemen als bijvoorbeeld lever-, en nierfalen.

Leishmaniose is moeilijk te behandelen en de behandeling kan langdurig en kostbaar zijn. Een snelle diagnose en start van behandeling zijn hierbij erg belangrijk. Bovendien is ondanks behandeling een latere terugval niet uit te sluiten. Het spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’ geldt zeker voor deze ziekte. Bij katten komt deze ziekte niet voor.

Sinds kort is er ook een vaccinatie beschikbaar voor Leishmaniose, Canileish®. Deze vaccinatie bestaat het eerste jaar uit een reeks van 3 doses gegeven met een interval van 3 weken. Vervolgens wordt hij elk jaar herhaald. Wij adviseren uw hond voorafgaand aan de vaccinatie te testen wanneer hij al in besmette gebieden geweest is. De vaccinatie is geschikt voor honden ouder dan 6 maanden en moet minimaal 2 weken voor of na andere vaccinaties gegeven worden. Het is vooral aan te bevelen voor honden die heel regelmatig in besmette gebieden komen als extra zekerheid. Desondanks zal het dier nog wel preventief beschermd moeten worden tegen zandvliegjes zoals hierboven beschreven.

WORMEN
In het buitenland zijn behalve de bij ons voorkomende spoelwormen en lintwormen nog andere, schadelijker wormen actief. Onder andere de hartworm en de longworm.

Tot op heden komt de hartworm alleen daar voor waar ook de hartworm muggen leven, namelijk in Zuid-, en Oost-Europa. De larven van de hartworm worden door steekmuggen overgebracht op de hond. De volwassen hartwormen, die wel 12-30 cm kunnen worden, nestelen zich bij voorkeur in de longslagaders en het hart en veroorzaken daar beschadigingen. Klachten als hoesten, verminderd uithoudingsvermogen en gewichtsverlies kunnen voorkomen evenals orgaan falen. Zonder behandeling is een infectie met de hartworm dodelijk.

Tenslotte: Als uw hond last heeft van reisziekte hebben wij hier speciale tabletten voor (Cerenia®). Vraag onze assistentes voor advies.