Parasieten

Wormen

Honden en katten kunnen geïnfecteerd raken met verschillende soorten wormen, zoals spoelwormen, lintwormen, hartwormen en longwormen. Deze wormen kunnen zowel bij mens als dier vervelende infecties veroorzaken en daarom is het van belang om deze goed te bestrijden. Dieren (en mensen) met een niet goed werkend immuunsysteem, zoals pups, kittens en oudere dieren lopen een groter infectierisico dan gezonde volwassen dieren. Drachtige teven kunnen hun pups in de baarmoeder infecteren en zogende teven en poezen kunnen hun kroost via de melk besmetten. Honden en katten in grote groepen lopen een groter risico evenals honden en katten die rauw vlees en of rauwe vis krijgen of buiten slakken, knaagdieren en ander ongedierte kunnen opeten. Ook dieren die binnen blijven kunnen worminfecties oplopen door wormeitjes die de eigenaar ongemerkt aan zijn schoenen mee naar binnen neemt. In bepaalde gebieden van Europa komen wormen voor die grote consequenties voor de gezondheid van het dier kunnen hebben (bijvoorbeeld de hartworm, de vossenlintworm en de longworm). Wees hierop voorbereid als u uw huisdier meeneemt naar het buitenland. Wij kunnen u natuurlijk informatie geven over welke parasieten zich op uw vakantieadres ophouden. Zie voor specifieke informatie per wormsoort en wormadvies www.esccap.eu of lees onze vakantiebrief.

“Ik zie ze niet, dus ze zijn er niet” gaat niet altijd op.

De meeste besmettingen met lintwormen kun je wel met het blote oog waarnemen; je ziet dan kleine witte rijstkorrel-achtige dingetjes rondom de anus van uw dier. De rondwormen, die bij onze huisdieren veel vaker voorkomen, zijn microscopisch klein en niet met het blote oog te zien. Als u twijfelt kunnen wij de ontlasting van uw dier onderzoeken.

 

Ontwormingsadvies voor hond en kat:

Pups: 2, 4, 6 en 8 weken, vervolgens maandelijks tot een half jaar. Daarna 4 x per jaar.

Kittens: 3, 5 en 7 weken, vervolgens maandelijks tot een half jaar. Daarna 4 x per jaar.

Teef/Poes: tegelijk met de pups/kittens.

Overige dieren: minimaal 4 x per jaar.

Er wordt een aangepast schema aangehouden bij buitenlandbezoek.

Vlooien

Vlooien zijn bloedzuigende insecten die voorkomen op zoogdieren en vogels. Alleen de volwassen stadia worden op de gastheer aangetroffen, de eitjes en onvolgroeide stadia bevinden zich in de omgeving. Vlooien zijn veel voorkomende parasieten bij de kat, de hond en andere kleine zoogdieren die leven in een huis waar meerdere dieren samenleven. Vlooien komen in heel Europa voor en kunnen leiden tot jeuk, vooral bij gevoelige dieren, en bloedarmoede bij zwaar geïnfecteerde dieren. Vlooien kunnen optreden als drager van een aantal ziekteverwekkers en kunnen mensen bijten en jeuk en huidlaesies veroorzaken.

Ons advies is om alle dieren maandelijks te behandelen met een vlooiendodend middel. Deze middelen bestaan in de vorm van een “spot-on” product, halsband en tegenwoordig ook in tabletvorm.

Als er, ondanks adequate vlooienbestrijding nog steeds vlooien op het dier te vinden zijn, neem dan even contact op. Meestal is dat het gevolg van een heftige besmetting van de omgeving of van verkeerd gebruik van het produkt.

Teken

De teken op honden en katten zijn zogenaamde “harde teken”. De vrouwelijke harde teken kunnen hun lichaamsvolume tot maximaal 120 keer vergroten, aangezien zij zich volzuigen tijdens de bloedmaaltijd voordat ze eitjes produceren. Een volledig volgezogen vrouwtjesteek kan ongeveer 1 cm lang zijn en ziet eruit als een kleine koffieboon.Teken komen in bijna heel Europa voor en er zijn meer dan twaalf verschillende soorten. Klinische symptomen van aandoeningen die door teken kunnen worden overgedragen kunnen zichtbaar worden op het moment van besmetting, maar ook enige tijd later. Teken spelen vooral een belangrijke rol als drager van ziekteverwekkers die kunnen leiden tot een reeks door teken overgedragen aandoeningen (waaronder de ziekte van Lyme, Ehrlichiose en Babesiose). De ernst van deze aandoeningen kan verschillen. Ook voor teken is ons advies is om alle dieren maandelijks te behandelen met een tekenafwerend en vervolgens tekendodend middel. Deze middelen bestaan in de vorm van een “spot-on” product en halsband en tegenwoordig voor honden ook in tabletvorm. Lees voor meer informatie onze vakantiebrief of neem contact op met de praktijk.