Chippen

 Juni is landelijk de chipmaand. Deze maand kunt u uw huisdier bij onze dierenkliniek voor maar € 20,- laten chippen!

Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting voor honden ingevoerd. Elke hond die er vanaf die datum in Nederland bijkomt, moet een chip hebben en geregistreerd worden bij een van de daarvoor aangewezen databanken. Bovendien is de eigenaar verplicht de registratie up-to-date te houden. Voor katten bestaat zo’n verplichting niet.

Wij adviseren om uw kat te laten chippen. Jaarlijks belanden veel dieren in het asiel omdat ze ontsnapt zijn en zoek raken. Als de eigenaar niet gevonden kan worden, moet het dier in het asiel blijven tot er een nieuwe eigenaar gevonden wordt. En dat is jammer, want heel veel van deze dieren hebben een eigenaar die zijn dier mist en heel graag terug zou hebben!

In een aantal andere gevallen is chippen ook verplicht. Bijvoorbeeld als uw dier meegaat naar het buitenland of als u uw dier wilt verzekeren. In de overige gevallen is de keuze aan de eigenaar zelf. Jaarlijks belanden veel dieren in het asiel omdat ze ontsnapt zijn en zoek raken. Als de eigenaar niet gevonden kan worden, moet het dier in het asiel blijven tot er een nieuwe eigenaar gevonden wordt. En dat is jammer, want heel veel van deze dieren hebben een eigenaar die zijn dier mist en heel graag terug zou hebben!

Voor het plaatsen van een chip kunt u een afspraak maken tijdens het spreekuur of vaak plaatsen we een chip ook tijdens de narcose voor de sterilisatie, castratie of een andere operatie. De chip (ongeveer zo groot als een kleine rijstkorrel) wordt met behulp van een injectienaald onder de huid gebracht. Wij zorgen vervolgens voor registratie bij de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren en vervolgens kunnen alle instanties die met dieren te maken hebben (dierenartsen, asiels, dierenambulance etc.) de chip aflezen. Mocht uw huisdier dus ooit vermist raken, dan kan het dier als het is opgespoord snel met u herenigd worden.

Klik hier voor een filmpje over chippen bij hond en kat